New date Belgian Art & Design Fair
New date Belgian Art & Design Fair

Tussen. Soms.
Meestal. Vaak. Waarschijnlijk.
Vermoedelijk. Eerder.
Tegelijkertijd. Steeds. Misschien.
Ook. Of. Samen. Tussenin.
Meer. Met. Zonder. En.

De Belgian Art & Design Fair viert het maken—ergens tussen kunst en design. Maar vooral het maken op zich, zonder per se te categoriseren. Soms het een. Soms het ander. Meestal tussenin.

BELGIAN—als blik.

BA&DF richt zich op het werk van Belgische kunstenaars en ontwerpers. Wat in het buitenland vaak wordt opgemerkt, maar in eigen land even vaak over het hoofd wordt gezien. De blik is Belgisch, zonder meteen te definiëren wat dat betekent. Wat waarschijnlijk ook niet te definiëren valt. En wat vermoedelijk ook niet gedefinieerd wil worden. Maar eerder als tegenstrijdigheid wil bestaan. En die tegenstrijdigheid omarmt.

ART—aan de ene kant.

Het begrip kunst verwijst naar een domein. Een verzameling disciplines. Een veld. Tegelijkertijd is de kunstwereld voortdurend in beweging. Met steeds vernieuwende samenwerkingen tussen kunstenaars, galeries, tentoonstellingsmakers, verzamelaars, mecenassen en curatoren. BA&DF wil deze complexiteit een kans geven, om zich te tonen, en zich te ontwikkelen. Met gelijkgezinden en andersdenkenden—misschien vooral andersdenkenden. Met Tatjana Pieters als curator.

DESIGN—aan de andere.

Het begrip design duidt ook een domein aan.Een vakgebied. Een stiel. Met makers, ontwerpers, ambachten, bedrijven en producenten. Met objecten die verhalen vertellen. Met de hand gemaakt of hoogtechnologisch. Functioneel dan wel esthetisch. Individueel of in serie. En liefst van al: al het bovenstaande. Met Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer als curatoren.

FAIR—als plek.

De fair als beurs. Als bijeenkomst. Als feest. In de Floraliënhal in Gent. Met een scenografie van tenten—om water buiten te houden, en om samen onder een dak te brengen. Een tent met een plein voor meubelstukken. En kunstwerken. Een tent met kamers en wanden voor galerijen en shops. Een tent voor een markt, met objecten op tafels. En allerlei tussenin. Een scenografie van Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer.

BA&DF als funfair voor kunst en design.Twee verschillende werelden. Met zoveel meer werelden ertussen. Soms met elkaar. Soms zonder elkaar. Maar vooral, met en zonder samen.

tekst: Bart Decroos

Organisatie

Algemene info

Nestor Creative Event Organizers b.v.
Content Relations
+32 9 241 55 10
content@ba-df.be

Praktische info

IJV-IFAS vzw
Operation Office
+32 9 241 55 00
operation@ba-df.be